8 Idee van: Erik Stoter Publicatiedatum: 12 maart 2020

De Groningse Euro

Een lokale munt die alleen uitgegeven kan worden in Groningen en die de lokale economie stimuleert: de Groningse Euro. Een diverse en veerkrachtige lokale economie is goed voor zowel de inwoners van Groningen als alle MKB’ers in Groningen, tevens maakt het ons bestendig in tijden van crisis. Hou het geld van de Groningers in de lokale Groningse economie zodat deze zich verder kan ontwikkelen.

Waarom de Groningse Euro?
Euro’s stromen normaliter snel een regio of stad uit. Een groot deel van de uitgekeerde lonen gaat bijvoorbeeld als hypotheek direct naar banken. Deze koopkracht vloeit uit de lokale economie. Denk ook aan het geld dat bij grote supermarkten besteed wordt, terwijl deze supermarkten niet of nauwelijks lokaal inkopen. Groningse ondernemers maken zo geen kans om te profiteren van lokale liquiditeit. Het geld is na één stap (gedeeltelijk) uit de regio.

Een euro die vaker dan één keer circuleert in de lokale economie heeft meer impact. Daarom wisselen we euro’s om naar Groningse Euro’s. Eenmaal omgewisseld krijgt het geld digitaal de opdracht mee om langer in Groningen te blijven circuleren.

Groningse Euro’s circuleren in het Groningse netwerk. Ondernemers weten dat elke Groningse Euro die ze uitgeven een andere Groningse ondernemer sterker maakt. Doordat de Groningse Euro lokaal wordt besteed, is de kans groter dat deze bij je terugkomt. We vergroten zo de liquiditeit en omzet van Groningse ondernemers. Zo creëren we naast (extra) sociale verbindingen ook sterkere economische verbindingen.

Natuurlijk kunnen we niet alles met Groningse Euro’s doen. Immers, niet alles kan lokaal geproduceerd worden; denk aan avocado’s en bananen. Maar zelfs als tien tot vijftien procent van de omzet van een bedrijf lokaal besteed wordt, stimuleert dit de Groningse lokale economie aanzienlijk. Winsten geboekt door multinationals of banken worden vaak onttrokken aan de échte, reële, economie. Dit maakt het moeilijk voor bijvoorbeeld het MKB. Lokaal meer geld hebben, betekent meer lokale koopkracht. Zo ontstaan lokale verbindingen en investeringen.

Weerbaarheid
In tijden van crisis hebben mensen minder vertrouwen in de economie. Vanuit banken gezien betekent dit bijvoorbeeld dat er minder vertrouwen is om uitgeleend geld op termijn terug te zien. Hierdoor brengen banken minder geld in omloop, het gevoel heerst dat uitgeleend geld niet terugkomt. Langzaam droogt de stroom van geld op. Bedrijven met grote reserves, onder andere multinationals, hebben de grootste buffers om dit op te vangen. Kleinere bedrijven uit de lokale economie hebben hier meer moeite mee en worden vaak hard getroffen. Het Groningse Euro netwerk zorgt voor behoud van liquiditeit in tijden van crisis en maakt de lokale economie weerbaarder.

Tot slot
Je kunt euro’s kopen met je Groningse Euro’s. Wat we namelijk niet willen is handel belemmeren door het bezit van Groningse Euro’s waar je niks mee kunt. Wat we wél willen is dat Groningse ondernemers eerst lokaal kijken naar hun opties voordat ze elders kijken. Dit is niet alleen economisch voordelig, het is ook duurzamer omdat lokale productie de negatieve invloed van transportlasten op het milieu vermindert.