5 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 31 maart 2020

De Groninger eettafel

Wat eet een Groninger? Wat eet de Groninger met wie en wanneer? Is de eetcultuur van Groningers in kaart te brengen? Wat is die eetcultuur eigenlijk? Dit zijn vragen die we graag samen met jullie willen beantwoorden, vanuit het idee: gezonder eten start bij inzicht in eetpatronen.

Wij willen graag de moderne Groninger eetcultuur in kaart brengen om te kijken hoe Groningen eet.  We willen weten op welke manier eetgewoontes zijn ingebed in het gezin, met vrienden, onder jongeren, op verjaardagen, etc.

We gaan verhalen en anekdotes verzamelen over wat de Groninger zoal eet: wat is zijn idee van gezond eten, van goed eten, van lekker eten? Brengt hij dat ook in praktijk? Bestaat er nog zoiets een Groninger  eetcultuur? Of is eten een noodzakelijk kwaad – iets dat je nou eenmaal moet doen om in leven te blijven? Zijn het opwarmmaaltijden uit de magnetron of zijn het de ribeyes op een buitenbarbecue?
Het resultaat bundelen we in een kijk- en leesboek, vol met verhalen en recepten.

Het idee: een gezondere leefstijl wordt steeds belangrijker gevonden. Vanuit de overheid wordt aangedrongen op gezond eten en voldoende bewegen, omdat veel zogenaamde welvaartsziektes direct gerelateerd kunnen worden aan leefstijl. Er zijn adviezen vanuit het Voedingscentrum, zoals: “eet tenminste 200 gram groente per dag.” De vraag is echter hoe realistisch die adviezen zijn. Hebben deze onderzoekers wel eens bij mensen thuis gekeken? Mensen met kinderen, kleine budgetten en geen voorliefde voor quinoa en zilvervliesrijst?Wat is het uiteindelijke doel? In beeld brengen hoe Groningers eten, zodat we een uitgangspunt hebben waarmee we op zoek kunnen gaan naar wat een gezondere manier van eten zou kunnen betekenen? Kan het wat gezonder? Maar hoe dan? Wat vindt de Groninger daar zelf van? En welke oplossingen heeft hij?

Dit idee komt uit de koker van NK2, een bureau gericht op sociale innovatie  en dat het gewone ongewoon wil maken en het ongewone heel gewoon.

Wij denken dat de wereld er een beetje beter uit gaat zien door dit idee, en Groningen zeker!