4 Idee van: Andor Molter Publicatiedatum: 01 april 2020

De fitste gemeente van Groningen

In gemeente Veendam staat voormalig basisschool De Butte. Een jong gezin gaat hier wonen en wil met hun komst een echte bijdrage leveren aan de omgeving. Een van de doelen is om de gemeente fit te krijgen. Niet zomaar fit, maar de fitste gemeente van Groningen. De gymzaal van de basisschool en een achtergrond als LO docent en fanatiek sporter lenen zich hier uitstekend voor. Met op maakt gemaakte functionele fitness programma’s over fitheid, voeding en levensstijl gaan de inwoners aan de slag.

 

Mooie bijkomstigheid is dat deze school zich ook uitstekend leent als ontmoetingsplaats. Met interactieve thema-avonden naast het sporten wordt bewegen en fit zijn echt een levensstijl voor de bewoners van gemeente Veendam. Samen activiteiten ondernemen en met elkaar grenzen verleggen om zo de fitste versie van jezelf te worden.

In het kader van jong geleerd = oud gedaan ontwikkelde initiatiefnemer reeds ‘de fitste’, een educatief gezondheidsprogramma voor het voortgezet onderwijs waarbij de vakken Lichamelijke Opvoeding, Biologie en Rekenen/Wiskunde worden gecombineerd met verschillende 21th century skills. Dit programma draait inmiddels voor het derde jaar met succes op een voortgezet onderwijsschool in Amsterdam.

De feiten

Het aandeel volwassenen met overgewicht is sinds 1990 van 37% naar meer dan 50% gestegen. Ongeveer 35% van de bewoners van Groningen heeft matig overgewicht en 15% heeft obesitas. In de oostelijke gemeenten komt overgewicht relatief het meest voor (bron: Sociaal Planbureau). De kans op overgewicht wordt kleiner als mensen regelmatig bewegen.

Om deze feiten aan te pakken richt dit plan zich allereerst op de senioren uit dit gebied. Door middel van dynamische en intensieve sportactiviteiten worden de drie energiesystemen in het lichaam aan het werk gezet. Dit functionele fitness programma combineert gewichtheffen, gymnastiek en conditionele vormen (fietsen, rennen, roeien) met een uitgedacht voedingsprogramma. Het volgen van dit programma garandeert een kwalitatieve verandering van het leven. Je wordt fitter, gezonder, sterker, mobieler en krijgt meer energie en een beter uithoudingsvermogen wat je gelijk zult merken in het dagelijks leven.

Alle bewegingen in de lessen zijn vertaalde functionele beweegpatronen, je kunt ze dus direct toepassen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld door te squatten maak je je je benen sterker en sta je makkelijker op van de bank. Door te deadliften (een gewicht oppakken van de grond) til je daarna ook makkelijker je boodschappen.

Iedere deelnemer start met een persoonlijke intake en beginmeting. Van hieruit wordt een plan op maat gemaakt met betrekking tot beweging, voeding en levensstijlkeuzes. De trainingen worden in groepsverband aangeboden, waarbinnen iedereen op zijn eigen niveau aan de slag gaat. Door met elkaar samen te werken aan ieders persoonlijke doel vergroot de sociale cohesie binnen de gemeente. Het persoonlijke doel is een schakel in het grotere doel: samen ervoor zorgen dat Veendam de fitste gemeente van Groningen wordt.

Perspectief richting de toukomst

Zodra het project loopt gaan we onderzoeken hoe dit in andere gemeenten opgezet kan worden. Potentiële initiatiefnemers kunnen in De Butte worden opgeleid. Het uiteindelijke doel is uiteraard dat Groningen de fitste provincie van Nederland wordt.