8 Idee van: Girbe Buist Publicatiedatum: 11 maart 2020

De Blaarkopkoe experience

In Leiden heb je Corpus. Bij deze attractie kun je een reis maken door het menselijk lichaam. Hiermee vergelijkbaar komt er in Groningen de Blaarkopkoe expirience. Dit is een expositiehal in de vorm van een blaarkopkoe. Mensen kunnen in deze hal een reis maken door het lichaam van een koe en ontdekken wat het koeienlijf allemaal moet doen om vlees en melk te produceren. Dit wordt gecombineerd met een centrum voor koeienkunst en een koeien hall of fame.

De blaarkop is een oud runderras dat al in de late Middeleeuwen werd beschreven. Van oudsher komt de blaarkop voor in de provincie Groningen. De koe in jacquet staat bekend om zijn melkproductie van uitstekende kwaliteit en haar malse vlees. De koe heeft veel betekend voor de agrarische economie van de provincie Groningen. Een reden te meer om dit Groninger koeienras in het zonnetje te zetten met een speciale attractie.

Net zoals je in Corpus bij Leiden een reis kunt maken door het menselijk lichaam zo wordt in Groningen de Blaarkop experience gerealiseerd. Zo krijg je een bijzonder doorkijkje in het functioneren van de koe. Je leert hoe zijn lichaam in elkaar zit en hoe het werkt.

Als dit concept te duur is, is een alternatief om de reis virtueel te maken met virtual reality brillen. Deze attractie is eventueel te combineren met een centrum voor koeienkunst, waar je zowel koeienkunst kunt bekijken en kopen als waar je zelf koeienkunst kunt maken. Daarnaast is er wellicht ruimte voor een koeien hall of fame, waarin koeien met een zeer hoge melkproductie en stieren met een record aantal nakomelingen worden geëerd. Wellicht wil de zuivel- en vleesindustrie aanhaken met een educatief bezoekerscentrum.

Groningers kunnen via deze attractie nader kennis maken met een stuk levend Gronings erfgoed.  Ook wordt zo een stuk voorlichting gegeven over de regionale agrarische economie. Deze attractie zal ook ongetwijfeld veel toeristen van buiten Groningen trekken.

 

 

 

 

 

I