48 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 20 januari 2020

DE ADEM VAN HET WAD – Het geluid van de stilte

Een jaarlijks festival in het eerste weekend van juli. DE ADEM VAN HET WAD met ieder jaar een wisselend thema. Voor de eerste editie “Het geluid van de stilte”. Dit unieke festival wordt door de hele provincie gehouden met drie kernthema’s: Beweging (wandelen & fietsen), Bewustwording (meditatie, yoga & mindfullness) en Muziek. Het laat Groningen op een totaal andere manier zien. De schoonste lucht van Nederland, een plek waar het nog stil is en waar er nog ruimte en rust te vinden is.

De drie hoofdthema’s van het festival zijn:

1.Beweging
Fietsen, wandelen, actieve en passieve yoga: alles is mogelijk tijdens dit festival. Het festival bestrijkt het hele Hogeland. Daarom is een belangrijk onderdeel het transport met de fiets (met of zonder accu). Deze “one of a kind” combinatie van spiritualiteit, fietsen en live (akoestische) muziek geeft het festival een persoonlijk gezicht en een relaxte, meditatieve uitstraling.

De provincie Groningen heeft een lange traditie voor wandelaars. Het Pronkjewailpad en Het Pieterpad zijn bekende wandelroutes in heel Nederland. Ruimte, prachtige landschappen, een grote verscheidenheid aan paden en wandelroutes: of het nu om een kort ommetje gaat of een lange meerdaagse wandeltocht met onze provincie als tussenstation tussen Duitsland en Friesland of Drenthe. Iedereen die van wandelen houdt, haalt zijn hart op in Groningen. Het spreekt voor zich dat de deelnemers aan het festival ook wandelend naar de verschillende locaties kunnen gaan.

Tel daarbij op een grote impuls voor het noordelijke (duurzame) arbeidsklimaat. Stilte als grootste verkoopargument. Het is duidelijk waarom Stichting 5 GG heeft ingezet op de realisatie van dit unieke festival voor de komende vijf jaar. Terwijl het Groningse toerisme vooral wijst naar de omgeving en de historie, wijst dit festival naar binnen, naar het ontspannen van de geest. Dankbaar gebruik makend van deze unieke biotoop. Het Waddengebied en het Hogeland.

2.Bewustwording
Op de mooiste plekjes van het Hogeland (onder andere Saaxumhuizen, Tinnalinge, Lauwersmeergebied, Warfhuizen, Noordpolderzijl, Westernieland, Niehove en Warffum) verzorgen docenten in de openlucht Yoga-meditatie en Mindfulness-lessen gecombineerd met live muziek. Bij slecht weer zijn bij alle openluchtlocaties overdekte ruimtes.

3. Muziek
Een festival waar de stilte belangrijker is dan geluid leent zich natuurlijk heel erg goed voor meditatieve muziek uit alle windstreken. Waar bij de meeste festivals de decibelmeters voortdurend in het rood staan, heeft dit festival een volkomen andere signatuur. Bij iedere locatie wordt passende muziek gezocht uit een ongekend breed spectrum van akoestische muziek: Klassiek, Wereldmuziek, Singer- Songwriter en/of soundscapes. Alles is mogelijk. Denk aan The Five Great Guitars, lokale singer-songwriters, jong talent van de plaatselijke muziekscholen, het Ragazze strijkkwartet, pianomuziek van Einaudi, Debussy en Arvo Part, de Indiase viool, percussie en zang,  klankschalen, en bijvoorbeeld ocean drums.