36 Idee van: Merijn de Boer Publicatiedatum: 18 maart 2020

CityBuddy – jij bent het (stads)hart

CityBuddy is een app die de pracht van het Noorden, beginnend met de provincie Groningen, in kaart brengt. Met CityBuddy willen we het onbekende (en onbeminde) bekendmaken in de regio, voor onszelf én bezoekers van het gebied. Waar liggen de mooiste fietsroutes en welke bezienswaardigheden, natuur of anderen ontmoet je op de route? Hoe koppelen we bestaande diensten aan een centrale plek voor informatie? En nog belangrijker: hoe vinden we elkaar?

Het idee
CityBuddy is méér dan een toeristisch middel voor de regio; het einddoel is het bundelen van activiteiten uit bronnen in de regio, stad, wijken én dorpen. Of het nu een festival in Hongerige Wolf, een antiekbeurs in Appingedam of een barbecue in Selwerd betreft: in CityBuddy komen sociale initiatieven samen. Het einddoel is het verkleinen van grenzen tussen bewoners in alle delen van de samenleving. Eenzaamheidsbestrijding staat hoog op de agenda.

CityBuddy startte tijdens de Groningse Ondernemers Challenge, waar het een budget ontving voor de startfase. De app werkt na een test bij een festival (juni 2019) uitstekend en de basis staat. Voor het opstellen van functies en het toekomstplan zoekt Merijn de Boer contact met Humanitas, de gemeenten Groningen, Oldambt, Westerkwartier, culturele instellingen, WIJ-teams en Marketing Groningen.

Het probleem
Bedenker Merijn de Boer ontdekte dat informatie over onze regio niet op één centrale plek is gebundeld (gemeente Groningen beheert meer dan 100 websites). Veel kanalen werken naast elkaar, niet samen. Toch bestaat er na gesprekken met partners de wens om agenda’s en krachten te bundelen. Zo ziet Humanitas kans om (taal)coaches te koppelen in de app en willen organisatoren van festivals agenda’s delen. Voor bewoners en bezoekers biedt CityBuddy informatie op één centrale plek. Zonder tracking, inbreuk op privacy of verkoop van data aan derden, hebben culturele instellingen en sociale instellingen vanuit de app-data toegang tot een groot, reeds geïnteresseerd publiek. Voor een stad als Groningen is CityBuddy een digitaal welkom; een uitnodiging aan nieuw en bestaand publiek.

De oplossing
Want dát is CityBuddy: het visitekaartje van de regio. Door te zijn gekoppeld aan verschillende diensten (de WIJteams, Humanitas, Marketing Groningen, culturele instellingen) en een service die agenda’s synchroniseert, creëren we een gebruikersgroep van gelijkgestemde bewoners en bezoekers. Rurale activiteiten staan beter op de kaart, we weten van elkaar wat we organiseren en we stellen ons samen aan bezoekers voor.

CityBuddy is nu een werkende app, met een aantal voorbeeldactiviteiten en één test-evenement: Festival Hongerige Wolf. Voor de test is alle informatie rondom het evenement handmatig ingevoerd maar in de toekomst is dit geautomatiseerd. Een koppeling aan een plug-in maakt dit mogelijk en voor de ontwikkeling hiervan is deze aanvraag bedoeld. Merijn de Boer werkt dankzij het sterke netwerk van Indietopia samen met o.a. Appmantle en jonge start-ups voor het bouwen van deze plug-in. Deze wordt gratis verstrekt aan organisaties die willen deelnemen.

Een goede toekomst van Groningen begint bij het delen van succesverhalen, maar ook uitdagingen in de regio. Samen laten zien waar we voor staan, wat we organiseren en hoe we elkaar versterken in een digitaal tijdperk. Technologie is daarbij het middel om mensen bij elkaar te brengen, waarna de offline ontmoeting het doel verzilvert.