17 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 31 maart 2020

Bloemenslinger door het Groninger land

Het idee: Ieder die grond of een berm heeft langs de doorgaande wegen in Groningen krijgt bloemenzaad, plus hulp/ondersteuning om de grond zaaiklaar te maken voor het mengsel en kan de grond/berm langs die zichtbaar langs de weg ligt inzaaien. Als we het voor elkaar krijgen om dit bij alle aansluitende akkers, weilanden en bermen te doen, krijgen we 1 lange bloemenslinger door de provincie. Hierbij denk ik aan een meerjarig akkerrandmengsel dat bijvoorbeeld bestaat uit een meerjarige vegetatie van hardzwenkgras en 10 bloem- en kruidensoorten, waaronder gipskruid, klaproos, margriet en dille en dat geschikt is voor alle grondsoorten.

Deze bloemenslinger zorgt voor;

– Een zeer fraaie, duurzame en biodiverse invulling van ons landschap langs de wegen;

– trekt insecten en vlinders aan;

– levert een habitat voor natuurlijke vijanden van plaagdieren, mits we de juiste bloemen en grassen gebruiken;

– trekt toeristen aan om dit fraaie bloemenlint te volgen, om daar waar mogelijk bloemen te plukken en om onderweg ook gebruik te maken van de versnaperingen en voorzieningen van de lokale ondernemers;

– is prachtig mooi om van te genieten voor de mensen die in het gebied wonen en werken.

Randvoorwaarde is wel dat er hulp en ondersteuning is om het goed in te zaaien, met uitleg hoe je het bij kunt houden. De meeste grond zal licht afgeplagd moeten worden om het zaad goed te laten schieten.

Daarnaast zullen ondernemers iets minder opbrengsten hebben van hun gewas vanwege deze randen, die kunnen daar een vergoeding voor aanvragen.

Bij de gemeente- en provinciale medewerkers mag een speciaal team opgeleid worden dat precies weet hoe ze de openbare bermen op de juiste wijze gaan onderhouden zodat het mengsel meer jaren tot bloei komt.

Groningen is van oorsprong bekend om de slingertuinen. Met dit plan maken we van Groningen 1 unieke slingertuin.