19 Idee van: Marc Vriesekoop Publicatiedatum: 25 februari 2020

Bestaansrecht voor de Veenkoloniën: verbouwen en verwerken van hennep

Om in de Veenkoloniën een aantal grote problemen op te lossen, is het een goed idee om ruim in te zetten op het verbouwen en verwerken van hennep.

Hennep heeft een enorm scala aan mogelijkheden. Denk om te beginnen aan bouwmateriaal met zeer goede isolerende eigenschappen, textiel, papier en veevoer. Dit zijn allemaal bestaande producten, maar met een goede onderzoeksinstelling zijn er waarschijnlijk nog veel meer toepassingen bruikbaar te maken voor het bijdragen aan een duurzamer wereld.

Schonere landbouw
Bovendien zorgt het verbouwen van hennep voor een schonere landbouw, omdat de planten erg veel co² opnemen, er nauwelijks tot geen bestrijdingsmiddelen worden ingezet en daardoor dus bijdraagt aan schonere grond, water en lucht. Onderzoek zou bijvoorbeeld kunnen uitwijzen of gerichte plaatsing van hennep rondom natuurgebieden een positieve uitwerking heeft op de stikstofneerslag in die gebieden. Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat het door het gebrek aan bestrijdingsmiddelen in ieder geval sterk bijdraagt aan de bescherming van de huidige biodiversiteit en misschien zelfs ingezet kan worden in plannen om die biodiversiteit te herstellen.

Werkgelegenheid en duurzame energie
Het inzetten van hennep in huizenbouw geeft de mogelijkheid om veel werk te verschaffen, omdat het mensen helpt tijdens de energietransitie. Enerzijds stappen we over op duurzame energie, maar goed geïsoleerde huizen helpen ons om minder energie te verbruiken. Daarbij kan hennep een grote rol spelen.

Dit zijn maar een aantal voorbeelden waarom hennep in onze landbouw een veel grotere plaats zou moeten innemen. Waarom moet dat dan in de Veenkoloniën? Om het simpele feit dat in dat gebied een lange historie is van landbouw en de bijbehorende verwerkende industrie. De mensen zijn daar nog sterk mee verbonden en zijn nog trots op de welvarende tijden die dit met zich mee bracht. Door die trots kun je volgens mij dus rekenen op een groot draagvlak bij het opzetten van de benodigde industrie.

Het tweede deel van het plan zorgt voor een mooie balans tussen mens en natuur, waardoor nog meer mogelijkheden voor een welvarende gemeenschap ontsloten kunnen worden. Omdat hennep een relatief schone landbouw en industrie mogelijk maakt, komt dat het landschap en natuur in de Veenkoloniën ten goede. Door daar gebruik van te maken en aan te sturen op toerisme, creëren we direct een tweede bron van inkomsten.

Groene omgeving
Mensen functioneren het best in een groene omgeving. Omdat dit in de randstad steeds moeilijker bereikbaar is, is er een grote behoefte ontstaan aan gebieden waar mensen tot rust kunnen komen. Aan die behoefte kunnen wij in de Veenkoloniën en Westerwolde voldoen. Groningen word steeds beter bereikbaar, er is een lichte omslag te zien in de manier waarop mensen korte vakanties plannen en daar zouden we dus direct optimaal gebruik van moeten maken om de Veenkoloniën van de krimp te redden.