2 Idee van: Jarmo Dorman Publicatiedatum: 11 maart 2020

Energie besparen met Bespaarbaas050

Bespaarbaas050 geeft Groningse studenten inzicht in hun energieverbruik door middel van een slimme meters en een bijbehorende bespaarwedstrijd. Vervolgens reikt het platform studenten handvatten aan om hun energieverbruik te verminderen en er ook nog eens wat aan te verdienen.

Vaak hoor ik mensen zeggen, verandering begint bij jezelf, maar om echt het verschil te maken, denk ik dat je verder moet kijken dan je eigen acties. Zelf let ik al beter op mijn energieverbruik en eet ik minder vlees, maar hier neem ik geen genoegen mee. Ik wil de wereld een betere plek maken en dat kan ik niet alleen. Daarom wil ik anderen helpen duurzamer te leven om hiermee een nog grotere impact te hebben. Het afgelopen half jaar ben ik op zoek gegaan de beste methode om dit te doen, inmiddels heb ik die methode gevonden.

Ik ga studenten inzicht geven in hun energieverbruik door middel van een platform. Vervolgens reik ik deze studenten handvatten aan om hun energieverbruik te verminderen en er ook nog eens wat aan te verdienen. Zo worden alle studenten een baas in besparen, met behulp van Bespaarbaas050. Door een competitief element toe te voegen push ik studenten extra om te letten op hun energieverbruik, er zijn namelijk mooie prijzen te winnen, waaronder de titel van grootste bespaarbaas. Verder zal Bespaarbaas050 studenten helpen om voor eens en altijd energieverbruik in eigen hand te nemen, door over te stappen op een exclusieve huurprijs en een groene energieleverancier.

Een initiatief uit Utrecht heeft aangetoond dat studenten, bij de juiste incentive, wel degelijk in staat zijn om te besparen op hun energieverbruik. Sterker nog, in sommige gevallen leidde dit tot een halvering van het energieverbruik. Wanneer ik in staat ben om ook maar een klein deel van deze besparing structureel te realiseren, dan is mijn missie geslaagd.

Samen met jullie hulp maakt Bespaarbaas050 studenten bewuster, huizen duurzamer en Groningen een stukje groener. Benieuwd naar het prototype? Neem gerust contact op!