101 Idee van: Herman van Hoogdalem Publicatiedatum: 31 maart 2020

Bed Bad en Brood

TOUKOMST

BED BAD en BROOD

Stel je voor dat jonge kunstenaars de bewoners van de bed bad en brood boot ontmoeten.

Samen tekenen en schrijven ze portretten die vertellen over mensen en levens die wij als Groningers niet kennen en misschien ook wel heel moeilijk vinden om te kennen.  Mensen die al het bekende achter zich hebben gelaten, het onbekende tegemoet treden en zo een onbekende worden.

De portretten worden gemaakt in co-creatie met de bewoners van de bed bad en brood boot, we stelen geen verhalen en beelden maar brengen ze samen naar de wereld, in dit geval Groningen.

Deze portretten in beeld en tekst worden getoond in een reizende tentoonstelling, nooit zomaar, altijd vergezeld van presentaties samen met de bewoners.

Stel je eens voor dat deze gezichten bekende gezichten mochten worden. Kunst kan de ander en het andere tonen in een nieuw perspectief.

Dan zou Groningen al haar inwoners kennen.

In 2013 maakte ik samen met journalist, schrijver Gijs Wanders de tentoonstelling “Gezichten van dementie” Een combinatie van grote geschilderde portretten van mensen die leven met dementie en korte gefilmde portretten van hun geliefden.

Vanuit het Drents museum reist de tentoonstelling door Nederland en Duitsland.

De belangstelling  voor de tentoonstelling is onverminderd  groot. De beelden brengen het gesprek tussen, met name familie en zorgprofessionals terug bij de kern, namelijk de mens en niet de patiënt.

Tegelijkertijd werk ik samen met lector van Minerva, Anke Coumans aan het project “Ik zie ik zie”: studenten van Minerva ontmoeten in verschillende woonzorgcentra mensen die lijden aan dementie. De tentoonstellingen die hier uit voortvloeien zijn getuigenissen van deze ontmoetingen. De studenten geven tijdens die exposities presentaties, maken podcasts en andere activiteiten waaruit hun gedrevenheid blijkt. Een netwerk ontstaat, alumni gaan door, brengen het project terug in het mbo zorgonderwijs, organiseren zelf exposities.

Deze energieke kracht van de kunst mag overal werken waar de ander een onbekende blijft.

Vriendelijke groet

Herman van Hoogdalem,

beeldend kunstenaar, docent ABK Minerva