32 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 04 maart 2020

Bakkerij de Eenvoud

Twee mobiele sociale bakkerijen. Een in Hongerige Wolf en Omstreken (Oldambt) en een in Pieterburen en buurdorpen (Het Hogeland). Deze bakkerijen zijn er om mensen bij elkaar te brengen, samen deeg te maken, de houtovens te stoken en te genieten van het vers gebakken brood. De beste sfeer om het over allerlei onderwerpen te hebben die ons bezig houden.

Er zijn in de provincie Groningen twee mobiele sociale bakkerijen, de eerste was in het dorp Hongerige Wolf in de gemeente Oldambt in Noord Oost Groningen. Deze bakkerij heet Bakkerij de Eenvoud Hongerige Wolf en Omstreken. De naam zegt het al, een bakkerij van het dorp die ook op pad gaat naar andere dorpen, niet om brood te verkopen maar om daar de mensen te ontmoeten. De tweede mobiele bakkerij Stoet en Ainvoud (kortweg Stoet) wordt bijna in gebruik genomen in Pieterburen. Als sociale onderneming die brood bakt voor de liefhebbers en tegelijkertijd een belangrijke ontmoetingsplek is. Ook deze bakkerij gaat op pad naar de omliggende dorpen. Hij is nog niet klaar maar er liggen al aanvragen. Gaan deze bakkerijen over leefbaarheid, veerkracht, zelf doen, elkaar helpen en inspireren? Jazeker maar het hoeft niet expliciet te worden benoemd. Met het stoken van de houtoven, het samen bakken van brood en het genieten ervan krijgen deze thema’s als vanzelf invulling.

Deze twee bakkerijen zijn verbonden door het Feest van Eenvoud, een netwerk van sociale bakkerijen dat elkaar inspireert, ervaringen deelt en met de sociale winst anderen inspiratie biedt om de samenleving vorm te geven. Feest van Eenvoud maakt zichtbaar hoe eenvoud een krachtig ingrediënt kan zijn in sociale innovatie- en veranderingsprocessen. De bakkerijen zijn letterlijk en figuurlijk een vehikel voor jong en oud, met iedere denkbare achtergrond, om met elkaar in gesprek te raken. Soms over kleine persoonlijke zaken, maar minstens zo vaak over grote veranderingen in de samenleving.

Onze inzet is om met deze twee bakkerijen in de grote gemeentes Oldambt en de nieuwe gemeente Hogeland een bijdrage te leveren aan de sociale ontwikkelingen en uitdagingen, netwerken te bouwen, ideeën en inspiratie letterlijk in beweging te zetten. Voor iedereen die woont, werkt of op bezoek komt. En dat hoeft niet alleen in deze gemeenten, we blijven graag in beweging en kunnen overal naar toe.

Er zijn inmiddels acht bakkerijen actief in Nederland. Dit zijn allemaal sociale bakkerijen die worden ingezet in dorpen en (stads)wijken met als doel het bij elkaar brengen van mensen en het bespreken van sociale thema’s. Door onder de paraplu van het Feest van Eenvoud samen te werken vindt er uitwisseling plaats van netwerken, kennis en financiën. Maar ook praktisch doordat de bakkerijen regelmatig samenkomen bij evenementen of elkaar helpen in het kader van de gezamenlijke activiteiten. Het Feest van Eenvoud ontstond toen kunstenaar/social designer Peik Suyling in 2013 een kleine hout gestookte oven in een mobiele schaftkeet bouwde en er direct allerlei mensen mee gingen doen. Er bleek een belangrijke snaar te zijn geraakt.