46 Idee van: Ronald van den Berg Publicatiedatum: 13 februari 2020

Autonoom OV

Als er te weinig mensen in een bus zitten, dan kan het bijna niet anders dan dat die bus steeds minder gaat rijden. Maar openbaar vervoer hoeft natuurlijk niet alleen uit buslijnen te bestaan. Door ook eens naar goedkope alternatieven te kijken, kun je met hetzelfde geld waarschijnlijk meer doen.

1 Autonoom OV
Zonder bestuurder kan openbaar vervoer goedkoper worden. Hierdoor kunnen er voor het zelfde geld meer bussen rijden; denk aan een nachtbus voor uitgaanspubliek of het behouden van onrendabele lijnen in dunbevolkt gebied.
De techniek is al best ver. Bij Volvo Zweden zijn ze bijvoorbeeld bezig met autonoom pakketvervoer op vaste trajecten. Grote auto- of techbedrijven moeten dit straks flink gaan testen en daar is het Groningse vlakke buitengebied uitermate geschikt voor.

Mijn voorstel zou zijn om een paar testtrajecten aan te wijzen voor autonoom openbaar vervoer. Trajecten waar je graag een bus zou hebben, maar waar dat gewoon te duur is. Start vervolgens een bedelrondje  langs de Volvo’s van deze wereld. Als het lukt, komen er extra buslijnen bij die door een ander worden betaald.

2 De Lijn-auto
Er zijn mensen waar je de klok op gelijk kan zetten en die met de auto vaste trajecten rijden, bijvoorbeeld naar het werk. Het zou leuk zijn om dat eens te inventariseren. Iemand die in zijn eentje naar het werk rijdt, op een vaste tijd, zou je kunnen veranderen in een lijnauto. Gewoon met een lijnnummerbord erop en informatie op de bushaltes waar deze lijnauto langskomt. Een mooie schnabbel onderweg naar je baas en meer openbaar vervoer. Een inventarisatie en het bijhouden van informatie kost wel geld, maar waarschijnlijk minder per vervoerde persoon, dan de bussen nu.