2 Idee van: Floor Kuipers Publicatiedatum: 14 maart 2020

Armoede aanpakken doe je samen!

We willen in een gemeente of dorp de enthousiaste mensen en partijen samenbrengen die samen armoede willen bestrijden. We helpen hen door op een ondernemende wijze het proces aan te jagen. Het resultaat is dat men concrete acties snel oppakt, elkaar makkelijker opzoekt en onhandige processen simpeler organiseert. Kan dat? Ja! Dit hebben we eerder succesvol gedaan bij het Armoedepact Westerkwartier.

Armoede bestrijden is taai, langdurig, lastig en voelt soms als dweilen van een huis zonder dak in de regen. Dus in plaats van een grotere dweil te kopen, helpen wij je om het dak te repareren en leggen we er samen met jou bovendien even een paar zonnepanelen op want immers: na regen komt zonneschijn!

Nadat we als aanjager van het Armoedepact in de gemeente Westerkwartier de deur achter ons dicht trokken dachten we: Wat we hier hebben geleerd kunnen we breder delen en ook elders succesvol inzetten.

Nadat een lintje is doorgeknipt of er handtekeningen onder een pact zijn gezet begint het echte werk pas: er moet er veel gebeuren om tot daadwerkelijk impact te komen. Het vraagt om het vormgegeven van concrete ideeën, enthousiaste mensen en begrepen belangen. Hoe je daar komt? Bij elk project of initiatief is dit anders.

Netwerken vormen en het bundelen van kennis en kunde zijn hierin sleutelfactoren. Dit in combinatie met een scherpe procesbegeleider, die lastigheden in het proces onderkent, maar volle aandacht wil hebben voor het bedenken, afspreken en realiseren van oplossingen. Dat is onze aanpak. Wij noemen dit Schwung.

Bij het tot stand komen van deze oplossingen betrekken we het liefste meerdere partijen: ervaringsdeskundigen, betrokken ondernemers, maatschappelijke partijen, onderwijsinstellingen, burgers, en lokale overheid. Het bundelen van de perspectieven van deze partijen en hun denkrichtingen over oplossingen levert concrete acties en oplossingen op.

We brengen partijen bij elkaar en ondersteunen met toffe werkvormen bij het genereren van een flinke dosis energie en ontsluiten het oplossend vermogen van de deelnemers. We laten niet los voordat er helder is wat er gedaan gaat worden en wie welke rol speelt in het aanpakken van een deelprobleem.

De afbeeldingen gaan over het Armoedepact in Gemeente Westerkwartier. Deze werkende elementen passen we graag toe op nieuwe samenwerkingsverbanden. Doe je mee?