10 Idee van: peter van tholen Publicatiedatum: 26 maart 2020

antikraakfruit

Kraakfruit, in de provincie liggen overal stukken grond die niet worden gebruikt.

Er zijn industrieterreinen die liggen te wachten op bebouwing door bedrijven, Er zijn bouwkavels binnen en buiten de bebouwde kom die zijn voorbestemd om te worden bebouwd (maar nog niet direct in uitvoering), Er zijn terreinen waarop en bestemming ligt waarvan een aanvraag om de bestemming aan te passen, Er zijn plekken waar door brand of schade het gebouw is verdwenen.Er zijn in winkelstraten lege panden waaraan een buitenruimte is gekoppeld.

Zomaar een greep van mogelijke locaties voor antikraak fruit. Het idee van antikraak is dat ruimtes tijdelijk worden gebruikt en ten alle tijde op korte termijn weer beschikbaar zijn voor de eigenaar.

Door oude bij fruitkwekers niet meer rendabele fruitbomen in grote palletkratten te planten ontstaat er een “bibliotheek” van fruitbomen die overal waar en voor de tijdsduur die men wil kunnen worden geplaatst. de opbrengst van fruit of de contacten tussen mensen die in de buurt wonen mag de buurt zelf houden.

Duurzaamheid is vanzelfsprekend, oude pallets worden hergebruikt en verwerkt tot plantenbakken, oude fruitbomen krijgen een 2e leven. niet te vergeten is natuurlijk de drup op de gloeiende plaat voor bijen.

Het sociale gedeelte is ook tweeledig, te delen in werkzaamheden en contacten;

Ervaringen voor mensen die nog niet eerder hebben getimmerd, ervaringen voor mensen die de bakken gaan plaatsen, bewoners die gaan genieten, fruit kunnen oogsten en een goed gesprek kunnen houden onder de boom.

De basis is de “bibliotheek” waar vanuit het maken, het beplanten, het plannen van onderhoud en verdelen van de bakken plaatsvind.