30 Idee van: Ronald van den Berg Publicatiedatum: 20 februari 2020

Anti-krimp villa’s

Krimp is niet te bestrijden met het aantrekken van zomaar wat mensen en zomaar wat bedrijven, omdat daarmee het voorzieningenniveau niet automatisch herstelt. Hooguit bereik je daarmee stabilisatie.

Krimp heeft naast een kwantitatieve kant, ook een kwalitatieve kant. Het ligt er maar net aan wie er vertrekt. Als er ergens onevenredig veel succesvolle mensen vertrekken, of zich niet vestigen, dan heeft dat namelijk behoorlijk wat impact op het verenigingsleven.

Handen uit de mouwen
Sportclubs, kerken en muziekverenigingen draaien op vrijwilligers en ook voor scholen is het fijn als betrokken ouders hun handen uit de mouwen steken. Als juist de penningmeester, ouderling of dirigent vertrekt, is het snel gedaan met het verenigingsleven en daarmee verdwijnt ook een stukje vestigingsklimaat. Sportclubs, kerken en scholen zijn cruciaal voor de leefbaarheid vanwege de mix aan mensen die er gebruik van maakt, jong en oud, rijk en arm; alles door elkaar.

Maar hoe draai je het om? Dat doe je dus niet door zomaar wat mensen en zomaar wat bedrijven aan te trekken, het CBS heeft dat onderzocht. Juist hoogopgeleiden en zelfstandigen scoren goed wat betreft het invullen van taken in het verenigingsleven.  Met andere woorden: het neerzetten van een XXL distributiecentrum kan er misschien voor zorgen dat daar in de buurt meer mensen willen wonen, maar dat zijn dan niet de beoogde ouderling, dirigent of penningmeester.

Villawijk
Met de info die er voorhanden is kun je de krimp dus alleen te lijf gaan met een gerichte aanpak. Mijn voorstel zou zijn om een grote villawijk te bouwen. Dat moet in Groningen met de vele goedkope ruimte makkelijk uit kunnen. Villa’s passen overal, want de bewoners gaan niet met het ov. Het goedkoopst is het nabouwen van een bestaand ontwerp, dus rijtjesvilla’s, en als het is gelukt om alles goedkoop te houden kan je via de servicekosten (300 euro per maand maal 250 villa’s) een behoorlijk legertje personeel in vast dienstverband op de been houden (bewoners betalen bij als ze er gebruik van maken), zoals een kok, een beleggingsexpert, een schoonmaker, een tuinman etcetera.

Daarnaast zouden de bewoners moeten worden gevraagd voor de openstaande posten in de vrijwillige sector of een bijdrage om deze betaald in te vullen.