22 Idee van: Wouter van Dijk Publicatiedatum: 27 januari 2020

AdoptIDee

AdoptIDee gaat de strijd aan met ’terminale serieusheid’, brengt onderwijs en ondernemingen dichter bij elkaar en draagt op een speelse wijze bij aan de werknemer van de toekomst. Ook maakt AdoptIdee het onderwijs dynamischer. Niet alleen de leerlingen en ondernemers raken geïnspireerd, maar ook docenten die met hun enthousiasme een zeer belangrijke rol hebben in de kwaliteit van onderwijs.

Met AdoptIDee willen we kinderen interesseren voor IT-techniek én hun 21st century skills (brede vaardigheden). Met de snelle maatschappij die we nu hebben, zijn deze soft skills relevanter dan alle hard skills die wij leren. Een voorbeeld: vijf jaar geleden werd en nog veel in PHP geprogrammeerd, terwijl dit nu al achterhaald is. Vaardigheden als creativiteit, probleemoplossend vermogen en samenwerken zijn blijvend.

Binnen AdoptIDee maken kinderen uit groep 6, 7 en 8 kennis met een bedrijf en zullen zij een uitdaging van dat bedrijf is groepjes moeten oplossen en presenteren.

AdoptIDee draagt bij aan de toekomst van Groningen. Hoe?

  • Centraal staat het versterken en ontwikkelen van de innovatiekracht van de regio Noord-Nederland.
  • Door kinderen op jonge leeftijd in contact te brengen met succesvolle, innovatieve ondernemers in het Noorden, willen wij met AdoptIdee toekomstige economische bloei in de regio zeker stellen. En voorkomen dat ze naar de Randstad wegtrekken.
  • Scholieren ontdekken binnen AdoptIdee al op jonge leeftijd wat voor gave bedrijven we in Noord-Nederland hebben. Andersom kunnen Noord-Nederlandse ondernemers een ontzettende innovatie-impuls verwachten van deze energieke, creatieve jonge mensen.
  • We willen samen fun maken. Jong en oud. Ondernemer en scholier. Een weerspiegeling van Noord-Nederland.
  • We willen dat scholieren op jonge leeftijd al in aanraking komen met ondernemerschap, maar wel op een speelse wijze. Wat houdt het in? In wat voor omgeving werken mijn ouders eigenlijk? Hoe ziet een onderneming er eigenlijk uit?
  • We willen ‘ondernemerschap’ en ‘21st century skills’ al op jonge leeftijd stimuleren, zodat onze jeugd dit al vroeg omarmt.

Er zijn reeds twee edities geweest, waarin is samengewerkt tussen twee basisscholen en dertien IT-ondernemers. Meer informatie is te vinden op www.adoptidee.nl.

AdoptIDee is een initiatief van PNO Consultants met Openbaar Onderwijs Groningen en Technasium