47 Idee van: Mieke Wind Publicatiedatum: 18 maart 2020

Aantrekkelijk strandgebied Schildmeer

Eén van de unieke mogelijkheden van het Schildmeer bij Steendam is dat je er op warme dagen op het strand kunt liggen en een duik kunt nemen in het water. Daarnaast wordt er ook op andere momenten in het jaar gebruik gemaakt van het strand; je kunt er in alle seizoenen wandelen of zittend op een bankje genieten van het uitzicht. Uniek in de regio en gewaardeerd door bezoekers. Dat het gebied wel wat mooiere en betere aankleding kan gebruiken, is een mening die door veel gebruikers gedeeld wordt.

Dorpsvereniging Steendam (DVS) formuleert in haar ‘Dorpsvisie 2020-2030’ onder andere enkele toekomstambities met betrekking tot het thema natuur en recreatie in en om Steendam. Bijgevoegde afbeelding laat enkele suggesties voor het ‘Schildmeerstrand 2030’ (/2040) zien.

We zouden graag een aantrekkelijker aangekleed strandgebied zien, met bijvoorbeeld:

  • bewegingstoestellen of andere sportfaciliteiten op het strand of op het gras;
  • een fantasierijk speeltoestel met nautische uitstraling op het zand;
  • een uitdagend, natuurlijk speeltraject over de heuvel;
  • een opgeknapt of nieuw gezellig strandpaviljoen;
  • het terras van de strandkiosk op het strand;
  • ander straatmeubilair met bijpassende verlichting.

 

Verder zijn er talloze andere ideeën, zoals een ingebouwde glijbaan van de heuvel, een vast podium of muziekkoepel op het strand, een klein multifunctioneel amfitheater in de heuvel (beide ook te gebruiken bij evenementen als de Dag van het Schildmeer en Art Carnivale), een vlonder met zwemtrap op het water, meer steigers, aandacht voor het groen op het strand.

Een en ander zou ontwikkeld kunnen worden in samenspraak en samenwerking met lokale partijen: ondernemers, grondeigenaren, sportschool, kunstenaarscollectief, dorpsbewoners, verenigingen en de gemeente Midden-Groningen.

Bij toekomstige ontwikkelingen in dit gebied moet ook het vergroten van toezicht of betrokkenheid- en verantwoordelijkheidsgevoel van gebruikersgroepen meegenomen worden. Er zijn ideeën over hoe dit vorm te geven.

Tot slot: ontwikkeling van dit gebied is in het belang van recreanten, dorpsbewoners en ondernemers in Steendam en omgeving, maar past daarnaast ook binnen een aantal bredere toekomstideeën over recreatie in de gemeente Midden-Groningen en de provincie Groningen, iets dat naar ons idee in samenhang en met visie ontwikkeld moet worden. Vanuit Steendam dragen we hier graag ons steentje aan bij!

 

De volledige Dorpsvisie Steendam is te vinden via https://steendam.info/dorpsvisie-2020-2030/

Bijgevoegde tekening is gemaakt door adviesbureau Libau in opdracht van DVS in het dorpsvisieproces.