15 Idee van: Katja van der Kamp Publicatiedatum: 17 maart 2020

Aankoop gebouw Bierumer School

Het aankopen van het voormalige schoolgebouw in Bierum door kunstenaarsinitiatief en -platform de Bierumer School (die op dit moment een belangrijke rol speelt in de kunstomgeving van de provincie) om het gebouw te bewaren als publieke ruimte voor dorp en omgeving (met name de vele kinderen die hier regelmatig komen) en als broedplaats voor moderne kunst voor Stad en Ommeland.

Na de opheffing van de onderwijsfunctie in 2015 heeft de Bierumer School (opgericht in 2016 als kunstenaarsinitiatief en -platform) zich ontwikkeld tot een kunstzinnig middelpunt in de provincie Groningen. De stichting zet zich in voor het gebouw en wil deze nieuwe functie behouden en uitbouwen. Zij richt zich op moderne kunstuitingen en kunsteducatie en werkt daarin samen met nationale en internationale kunstenaars en kunstinstituten. Het gebouw heeft in dat kader regelmatig artists in residence die zorgen voor intrigerende exposities en performances. De kunstprojecten van de Bierumer School zijn niet meer weg te denken uit de Groninger kunstagenda’s. Vanuit de school worden bijdragen geleverd aan de kunstzinnige ontwikkeling van kinderen. Voor de ontwikkeling en uitbouw van de activiteiten van de stichting is verwerving en verbetering van de accommodatie een haast vanzelfsprekende voorwaarde. De stichting kan die ambitie niet waarmaken zonder de steun van derden.

De Bierumer School wordt veelvuldig bezocht door startende kunstenaars van kunstacademie Minerva. Zij krijgen de mogelijkheid om een artist in residence te worden en gebruik te maken van het unieke gebouw, de locatie en de expertise van vast in residentie zijnde kunstenaars Manja Kindt en Jan Pieter van den Bos. Zij hebben een lange en vruchtbare carrière, een uitgebreide kennis van het vakgebied en een groot netwerk welke allemaal ingezet worden voor de post-graad educatie van de kunstenaars. Verder wordt beroep gedaan op de expertise van beeldend kunstenaar Paula Biemans en godsdienstwetenschapper Katja van der Kamp. De stichting heeft zich weten te omringen met een keur aan beeldende kunstenaars, deskundigen en ‘vrienden-belangstellenden.’

De stichting zet zich in voor de verdere ontwikkeling van het gebouw van de voormalige school in Bierum tot gerenommeerd centrum voor Moderne Kunst en voor het behoud van het gebouw als publieke ruimte voor het dorp en groepen belangstellenden. Er worden activiteiten voor kinderen georganiseerd en in de afgelopen jaren zijn er vaste groepen kinderen ontstaan die bij elke tentoonstelling komen kijken. Er wordt deelgenomen aan dorpse culturele activiteiten. Zo is de jaarlijkse boekenmarkt tijdens de feestweek van Bierum sinds een tweetal jaren welkom op het grasveld van de school en is er deelgenomen als sublocatie in de manifestatie Terug naar het Begin en als locatie tijdens de Tocht om de Noord in 2018.

Voor verwerving en behoud van het gebouw heeft de stichting dringend fondsen nodig. De stichting heeft inmiddels met de gemeente Delfzijl een intentieverklaring getekend voor de overname. Met behulp van de ‘Toukomst’-fondsen zal het gebouw aangekocht kunnen worden, duurzaam verbouwd en aangepast worden voor zijn nieuwe rol. Voor de ‘toukomst’ van de Bierumer School als centrum van moderne beeldende kunst en als trekpleister voor het dorp Bierum, en voor het opzetten en uitwerken van verdere plannen, doen wij graag een beroep op Toukomst!