61 Idee van: Ronald van den Berg Publicatiedatum: 20 januari 2020

2085: Stad van de toekomst

Het grote pluspunt van Groningen is de ruimte. Hier is ruimte genoeg om de toekomst binnen te halen. Voorstel: geef grote techbedrijven als Facebook, Google en Apple een groot stuk ruimte om daar een stad van de toekomst te bouwen. 

De nieuwjaarstoespraak van Mark Zuckerberg beschrijft heel goed hoe Facebook (en Apple, Google…) zelf nadenkt over privacybeleid en daardoor ook over andere zaken als de trek naar de grote stad, huisvesting en kwaliteit van leven. Dat zijn op zich overheidstaken. Maar bedrijven als Facebook zijn economische grootmachten geworden en de toespraak werpt ook echt de vraag op wie nou waar over gaat. Net zoals bij de investituurstrijd, zo’n 1000 jaar geleden.

Als techbedrijven die strijd winnen, worden ze territoriaal, en daar wordt her en der al mee geëxperimenteerd. Kijk bijvoorbeeld naar Google Sidewalk Labs, die steden ontwikkelt en beheert. De bevolking wordt daar door haar data vertegenwoordigd waardoor de beheerder en de bevolking doorlopend in interactie zijn. Dat is een sprong voorwaarts ten opzichte van de vertegenwoordiging door organisaties waar vrijwel niemand lid van is.

Het grote pluspunt van Groningen is de ruimte. Hier is ruimte genoeg om de toekomst binnen te halen. Voorstel: geef grote techbedrijven als Facebook, Google en Apple een groot stuk ruimte om daar een stad van de toekomst te bouwen. Denk aan de meest oostelijke 400 vierkante kilometer van de provincie.

We kunnen ze wat op weg helpen door de stad in het midden te willen hebben en het hele gebied in drie taartpunten te verdelen. Door de driedeling ontstaat er competitie op het vlak van kwaliteit van leven. Burgers kunnen op fietsafstand zien hoe het er bij de buren aan toegaat en desgewenst verhuizen.
Met de toebedeling van een stuk platteland kunnen we ze ook op weg helpen er een lokaal verhaal van te maken en alleen producten van buitenaf te betrekken die lokaal niet geproduceerd kunnen worden. We kunnen ze ook op weg helpen door elk stuk land ondeelbaar en onverkoopbaar te verklaren, inclusief bebouwing, zodat er alleen maar huurwoningen zijn en de eigenaar over het geheel kan beslissen. Zo blijven alle drie stukken groot genoeg (133 vierkante kilometer) om er met voldoende inwoners (richting 100.000 á 120.000) alle lokale voorzieningen te hebben, zoals een ziekenhuis.

En verder gewoon kijken hoe het gaat; de moderne tijd gecontroleerd binnenhalen is altijd beter dan afwachten.