37 Idee van: Ronald van den Berg Publicatiedatum: 17 januari 2020

Eén integraal mobiliteitsoverzicht

Een slimme reisinformatietool, want wat een onzin al die verschillende reisinformatietools en nummers en vooral als je maar weinig met het ov of de taxi gaat.

Een goed actueel overzicht is superfijn als je op reis gaat, bijvoorbeeld als je een lekke band hebt, en je vraagt je spontaan af wat de opties van het moment zijn.

Eén slimme tool om alles in te stoppen, uber trein bus lijnauto deelfiets en deelauto, dat is wat we nodig hebben. Dit kost een heleboel tijd, en moet ook worden bijgehouden, dus om het goed aan te pakken beginnen we met een plan.

Plan: Bij voorkeur loop je naar een bushalte, naast de bushalte is ook een rek met deelfietsen. Je kijkt hoe laat het is en plant je reis. Thuis plannen kan ook maar ik bedoel dat alles rond de reeds bestaande haltes geconcentreerd zit.

Er zijn 6 opties:

  1. Er komt een bus.
  2. Er komt een lijnauto. Ja dat moet ik even uitleggen: als we toch gaan inventariseren, dan gaan we ook op zoek naar mensen die, vooral ’s ochtends als de bussen met grote intervallen rijden, toch al van A naar B gaan, en bij de bushaltes tussen A en B iemand willen meenemen. Dus stel je voor je hebt een auto van de zaak, dan verdien je lekker bij op weg naar het werk, en dat is nog gezellig ook, en sneller over de busbaan.
  3. Pak de deelfiets. Ook dat moet ik even uitleggen: die dingen worden het winkelwagentje van deze eeuw, de ergens teveel of verkeerd achtergelaten deelfietsen moeten blijvend in de te verwachten vraagrichting naar een vindbare plek (bij voorkeur bushalte) worden gebracht om functioneel te zijn.
  4. Pak de deelauto.
  5. Bel de Uber. Ja, die moet ook gewoon op een bushalte mogen stoppen.
  6. Ga lopen.

De treindienst, en verbindingen net over de grens horen er ook bij. Nou goed het is maar een plan, sleutelelement is dat het iets landelijks is, maar als je dit vanuit een kantoortje in Groningen opzet, dan zitten daar de goede banen.